Haber

Dürzi liderden Netanyahu’ya uyarı: Taleplerimizi yerine getirin ya da…

İsrail’deki Dürzilerin ruhani lideri Şeyh Mowafaq Tarif (Şeyh Muvaffak Tarif), Başbakan Binyamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak ona pelerininin altından çıkan bir sopa gösterdi.

Ülkedeki Yahudi cemaati ile Dürzi cemaati arasındaki bağın tehlikede olduğunu belirten Tanım, taleplerinin karşılanmaması durumunda protestolarının “farklı bir boyuta bürünebileceği” uyarısında bulundu.

PROJE SIK SIK PROTESTO EDİLDİ

İsrail’deki Dürziler, hükümetin Dürzi kasabaları yakınındaki rüzgar türbinlerinin inşaatını durdurmasını talep ediyor. Ayrıca ondan, çiftler ve evsizler için yeni konut inşa etmek için gereken izinlerin onaylanması da dahil olmak üzere arazi ve mülk ihtiyaçlarına yönelik çözüm taleplerini de göz ardı etmemesi isteniyor.

Dürzi topluluğu daha önce İsrail hükümetine Golan Tepeleri’nde devam eden projeden rahatsız olduğunu belirtmiş ve protesto gösterileri düzenlemişti.

Haziran ayında Netanyahu hükümeti, Energix Grubu’nun tarım alanlarındaki rüzgar santrali projesinin inşaatının Kurban Bayramı tatili nedeniyle askıya alındığını açıklamıştı.

GOLAN YÜKSEKLERİNİN İŞGALLERİ VE DEĞİŞEN DEMOGRAFİK YAPI

İsrail, 1967 Arap-İsrail savaşında Suriye’nin Golan Tepeleri bölgesini işgal etmişti. Bölgeyi 1981’de hukuka aykırı bir şekilde ilhak etti; bu, uluslararası toplumun çoğu tarafından kabul edilmeyen bir hareketti.

Bölgede yaşayanlar isterlerse İsrail vatandaşı olabilir ve İsrail medeni hukukuna tabi olabilir, ancak çoğu kişi bunu yapmıyor. Ancak 2011 yılında Suriye’de çatışmaların çıkması üzerine bazı bölge sakinleri güvenlikleri nedeniyle İsrail vatandaşı oldu.

İsrail, bölge üzerindeki kontrolünü daha da sıkılaştırmak amacıyla bölgede bir dizi yerleşim ve inşaat projesi başlattı. Bu rüzgar santrali de bu kapsamdadır.

Mevcut yerli Golan nüfusu, çoğu Dürzi olmak üzere yaklaşık 27 bin kişiden oluşuyor. Ancak Birleşmiş Milletler’in (BM) yakın tarihli bir raporu, İsrailli Yahudi yerleşimci nüfusunun artık işgal altındaki topraklardaki yerli nüfusu aştığını ortaya çıkardı.

Golan’da 1967’den önce var olan 163 kasaba ve köyden yalnızca dördü kaldı. Bunlar Dürzilerin çoğunlukta olduğu Mecdal Şems, Mes’ade, Ein Qiniyye ve Buq’ata’dır.

KAYNAK: HABER7

habergorele.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu